Bemutatkozás

Équipes Notre-Dame

E.N.D.

Katolikus Házastársi Mozgalom

Az END az Egyház által elismert nemzetközi katolikus házastársi mozgalom, mely segíti a házaspárokat, hogy házasságuk szentségét a lehető legteljesebben tudják megélni, valamint tanúskodni kíván a világban a keresztény házasság szépségéről.

A mozgalom az 1930-as évek végén Franciaországban indult el, az END – Équipes Notre-Dame – nevet viseli. Egyszerűen néhány baráti házaspárnak abból a felismeréséből született, hogy házasságban élni nem könnyű dolog, keresztény házasságban pedig különösen nehéz, hiszen – amilyen nagy a kegyelmi ajándék, amelyet házasságunk szentségében kaptunk, olyan nagy a missziónk is: jelként állni a világban, kettőnk szerelme, szeretete által megmutatni, átragyogtatni valamit Isten szeretetéből. Ez bizony néha úgy tűnik, nagyon messze van a hétköznapok valóságától. Ezért ez a néhány házaspár úgy gondolta, ha megosztják nehézségeiket, kérdéseiket, gondjaikat, örömeiket, ha közösen elmélkednek a házasságról, közösséget alkotnak, ahol megtapasztalhatják az igazi felebaráti szeretetet, egymás segítését, könnyebben haladhatnak az életszentség útján – hiszen erre vagyunk hivatva mindnyájan. Így születtek az END-közösségek, csoportok, melyeket Mária oltalma alá helyeztek. A mozgalom gyorsan terjedni kezdett, először Európában, majd az egész világon. Ma 50000 házaspár vesz részt benne 10000 csoportban, 57 országban.

Hogyan is néz ki konkrétan egy END-csoport? 4-6 házaspár és egy kísérő pap havonta találkozik, minden alkalommal más otthonában. A közösen elköltött vacsora után megosztják életük fontos eseményeit, együtt imádkoznak – erre nagy súlyt fektet a mozgalom -, majd egy olyan témában cserélnek gondolatot, amely valahogyan mindig a házassághoz kapcsolódik – lehet ez a bizalom, kommunikáció, konfliktuskezelés, megbocsátás, gyermeknevelés, közelség-távolság a házasságban, a tágabb családhoz fűződő viszony, fogyasztói társadalom és evangéliumi szegénység, a család zártsága – nyitottsága, hűség stb. Ezeknek a témáknak a keretében nemcsak konkrét ötleteket cserélhetünk egymással, de valahogyan magasabb, spirituálisabb szintre is tudjuk emelni hétköznapi életünk gondjait.

A mozgalomnak van egy sajátos kidolgozott pedagógiája is, egy eszköztára, amelynek segítségével a megbeszélt szép elméleteket – erőfeszítések árán bár, de át tudjuk ültetni az életünkbe. Ezek az erőfeszítések, sarkalatos pontok, amelyeket a mozgalom kiemel a következők: napi imádság, Szentírás-olvasás, közös házastársi illetve családi ima, éves lelkigyakorlat, az „életszabály” / ez egyfajta „regula”, apró, konkrét törekvések összessége, melyekkel naponta nyirbáljuk egoizmusunkat és igyekszünk házastársunk kedvében járni /, illetve havonta egy alkalommal egy mélyebb, komolyabb beszélgetés a házastársunkkal.

Fontos törekvés még az is, hogy ezek a csoportok valódi kis keresztény közösségekként kívánnak működni /és nemcsak intellektuális közösségekként/, ahol a házaspárok lehetőség szerint segítik egymást. Mindez persze egy nagyon magas, távoli ideálnak is tűnhet. Sokan talán úgy gondolják, ez nem nekik való. De ez nem egy egy-két év alatt megvalósítható program, hanem életprogram, melynek részleteit – Lisieux-i Kis Szent Teréz szellemében – a mindennapok apró-cseprő mozzanataiban, sokszor az egészen kicsiny dolgokban éljük. Nem tökéletes házaspárok mozgalma, hanem olyanoké, akik komolyan akarják venni házasságuk szentségét.

A mozgalom tehát nyitva áll mindenki előtt …